Cariile dentare la copiii de 1 -3 ani

Want create site? With Free visual composer you can do it easy.

Cariile dentare la copiii de 1an- 2ani- 3ani

Cariile dentare la copiii de până în 3 ani sunt rezultatul mai multor factori:

 • igiena dentară – absolut necesară încă de la apariția primilor dințișori (știm că poate fi dificil să speli pe dințișori un copil care are sub trei anișori, dar ajută enorm în instalarea obiceiurilor sănătoase și a unei igiene orale adecvate)
 • calitatea smalțului dentar (smalțul poate să fie mai poros și atunci să favorizeze apariția cariei dentare pe suprafața lui)
 • starea de sănătate a celui mic – de exemplu: infecții respiratorii repetate, care necesită administrare de antibiotic
 • obiceiurile alimentare – consumul de zaharuri sau de lapte înainte de somnul de seară; favorizează demineralizarea dințișorilor în timp, dacă aceștia nu sunt ajutați prin periajul realizat de 2 ori pe zi, în special seara înainte de culcare. Demineralizarea presupune o zonă în care smalțul devine foarte alb, își pierde acel aspect lucios, translucid și în timp favorizează apariția cariei propriu-zise cu cavitație (smalțul este crăpat)
 • bacterii specifice, care provoacă apariția cariei dentare

Dinții sănătoși susțin hrănirea bebelușilor și a copiilor mici, susțin dezvoltarea vorbirii și stabilesc un mediu sănătos pentru dinții permanenți care vor erupe ulterior.

Aproximativ 1 din 10 copii au carii dentare înainte de a împlini 2 ani. În anumite comunități, prevalența poate fi mult mai ridicată. De obicei, deteriorarea este evidentă în apropierea liniei gingivale a dinților frontali superiori.

carii dentare copil 2 ani

Un examen stomatologic în jurul vârstei de 1 an ajută la identificarea acestor probleme și permite dentistului să implementeze măsuri preventive.

 Cauzele apariției cariilor la copiii de până în 3 ani 

 1. Streptococcus mutans și Streptococcus sobrinus sunt principalele microorganisme Acești agenți patogeni din cavitatea bucală produc acizi care provoacă daune prin dizolvarea structurii dinților în prezența carbohidraților fermentabili, cum ar fi zaharoză, fructoză și glucoză. Aceste mase bacteriene sunt adesea asociate cu leziuni carioase și pete albe pe dinți.
 2. Utilizarea prelungită a biberonului înainte de culcare este un factor central în dezvoltarea cariilor dentare la copiii de 1-3 ani. De asemenea, alăptarea prelungită și pe timp de noapte este asociată cu cariile timpurii. Alăptarea asigură alimentația perfectă pentru sugar, dar uman s-a dovedit că un contact frecvent și prelungit al dinților cu laptele matern duce la sensibilizarea smalțului. Explicația constă în faptul că noaptea producția de salivă este mai mică, rezultând un nivel mai ridicat de lactoză în salivă și în placa dentară decât pe timpul zilei. Prin urmare, dinții se demineralizează.
 3. Dieta joacă și ea un rol, chiar dacă de multe ori secundar, în dezvoltarea cariilor la copiii de 1-3 ani. Carbohidrații fermentați sunt un factor în dezvoltarea cariilor. Dimensiunea redusă a moleculelor de zahăr permite amilazei salivare să împartă moleculele în componente care pot fi ușor metabolizate de bacteriile din placa dentară. Acest proces face ca bacteriile să producă acizi care demineralizează dinții și cresc riscul dezvoltării de carii. Există o legătură strânsă între consumul de zahăr și incidența cariilor dentare în cazul copiilor cu o fluorizare minimă și igiena dentară precară.

Consecințele netratării cariilor dentare la copii 

Calitatea vieții copiilor poate fi grav afectată de cariile severe, din cauza durerii și a infecțiilor. Sunt afectate obiceiurile alimentare și de somn, precum și procesele metabolice.

Cariile la bebeluși sau copii mici prezic o mai mare probabilitate de a dezvolta carii ulterioare în dentiția permanentă.

Pierderea prematură a molarilor crește riscul de a avea probleme ortodontice ulterioare.

Din cauza vârstei fragede, tratamentul devine o problemă majoră uneori, chiar necesitând anestezie generală.

Tratamentul cariilor dentare la copii de 1-3 ani

Tratamentul cariilor dentare la copiii de 1-3 ani poate consta în diferite tipuri de intervenții, în funcție de stadiul de evoluție al deteriorării, vârsta copilului și istoricul medical al acestuia.

În timpul vizitei inițiale la pedodont, efectuarea unei evaluări a riscurilor poate furniza informații de bază necesare pentru consilierea părinților cu privire la prevenirea cariilor dentare.

Unii copii s-ar putea să aibă nevoie de intervenții stomatologice pentru a minimiza dezvoltarea cariilor, în timp ce pentru alții se poate merge pe terapii preventive și monitorizare continuă a evoluției deteriorării dinților.

 Terapiile preventive constau în:

 • Utilizarea unei paste de dinți fără fluor, între 0-6 ani; există produse care înlocuiesc fluorul și care previn apariția cariei dentare, ca exemplu sistemul RECALDENT CPP-ACP; pentru copiii de 0-6 ani ar trebui să se folosească o cantitate de dimensiunea unui bob de mazăre
 • Periajul profesional, realizat în cabinet; la copiii care prezintă risc crescut de dezvoltare a cariilor dentare, se recomandă între 4 și respectiv 6 periaje pe an
 • Sigilarea dinților
 • Controlarea dietei, pentru a reduce consumul de zahăr. Gumele de mestecat cu înlocuitori de zahăr ar putea reduce riscul apariției cariilor prin stimularea fluxului salivar și scăderea colonizării streptococilor mutanți.

Nu uita, prima vizită a unui copil la medicul stomatolog trebuie să fie făcută până la prima zi de naștere sau la șase luni de la erupția primului dinte. Mai bine previi decât să tratezi!

 Vă așteptăm la Cabinetul Stomatologic pentru Copii din cadrul Clinicii Swiss Ecodent

Contactează-ne chiar acum!

 • Program: Luni – Vineri | 09:00 – 20:00
 • Adresa: Strada Serghei Vasilievici Rahmaninov 2A, sector 2, București, Zona Floreasca
 • Telefon: (+4)021.9394 – număr cu tarif normal.
 • E-mail: bucuresti@swissecodent.ro
Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

Leave a Reply

Your email address will not be published.