Scrâșnitul din dinți la copii – Bruxismul: Răspunsuri la întrebări frecvente

Want create site? With Free visual composer you can do it easy.

scrasnit din dinti copii

Mulți copii își scrâșnesc dinții în timpul nopții. Scrâșnitul din dinți este destul frecvent la copiii mici și la preșcolari. La majoritatea copiilor, acest obicei dispare in jurul vârstei de 6 ani, dar din nefericire nu pentru toți.

În cele urmează, îți vom explica de ce copii scrâșnesc din dinți sau care sunt posibilele cauze ale bruxismului, care sunt consecințele negative ale acestui obicei, cum se diagnostichează și ce soluții există pentru a trata bruxismul la copii.

Ce este bruxismul?

Bruxismul, termenul medical pentru scrâșnitul din dinți, este o activitate repetitivă caracterizată prin încleștarea sau scrâșnirea dinților. Se poate manifesta în stare de veghe sau în timpul somnului.  La copii, scrâșnitul dinților în timpul somnului este mai frecvent. 

Care sunt efectele bruxismului la copii?

Bruxismul la cei mici nu este urmat de consecințele pe termen lung, cum sunt regăsite la adult – sensibilitate dentară, dureri și oboseală musculară asociată cu cefalee (dureri de cap). La cei mici, poate să existe o ușoară sensibilitate dentară.

Pentru ca relația dintre maxilar și mandibulă să fie corectă, este nevoie ca în timp dințișorii de lapte să se abrazeze, să își piardă din înălțime, astfel că, în mod paradoxal, bruxismul în formele ușoare poate să fie benefic.

Dezavantajul bruxismului este că pune în pericol tratamentele dentare (obturațiile), sigilările dentare care previn apariția cariilor etc., iar în cazurile severe afectează ocluzia (mușcătura) celui mic și consecutiv masticația, fonația și deglutiția.

Prin micșorarea excesivă a înalțimii dințișorilor se produc modificări de poziție ale limbii, care profită de spațiul generat prin abraziunea dinților, astfel că apare interpoziția limbii între arcadele dentare. Această poziție poate favoriza în timp la apariția deglutiției infantile, deoarece copilul, în loc să aibă poziția corectă când înghite în spatele dințior superiori din față, tinde să înghită cu limba poziționată între cele două arcade maxilare si mandibulare.

Diagnosticul bruxismului la copii

Ca părinte, cum îți dai seama este vorba de o formă banală sau severă de bruxism? Atunci când observi o uzură dentară la nivelul incisivilor și/ sau la nivelul molarilor și preferință excesivă pentru alimente moi, încleștarea frecventă a maxilarului și scrâșnitul frecvent al dinților, disconfort când mestecă, cel mai probabil atunci copilul are o formă mai severă de bruxism. 

De multe ori, când copilul scrâșnește din dinți în somn. Acesta situație este întâlnită când cel mic este în perioadă teething – erupție dentară și respectiv post-teething, fiind mai frecventă după 2 ani și 8 luni, atunci când toți cei 20 de dințișori de lapte sunt erupți. Este o acțiune involuntară, inconștientă, în timpul somnului. De cele mai multe ori, diagnosticul este pus la medicul dentist pedodont care poate aprecia suprafețele afectate în timpul consultului.

Indiferent de frecvența cu care cel mic scrâșnește din dinți este bine să vizitați un medic specializat în stomatologia pentru copii.  Este important ca părintele să știe dacă mai sunt sau nu dințișori de erupt, în cazul pacienților foarte tineri sub 3 anișori, dacă există sau nu cu adevărat un început de bruxism și dacă necesită monitorizare.

Obiceiurile celui mic pot produce abraziuni ale smalțului care mimează o uzură mai evidentă și să nu fie neapărat bruxism – spre exemplu: deschirea pieselor de lego cu dinții, creioane roase, onicofagia/ rosul unghiilor etc..

Totodată, bruxismul este favorizat de anxietate și stres, astfel că acesta poate să debuteze odată cu perioada începerii grădiniței, deoarece în viața celui mic au loc schimbări majore de program, care generează o stare de nesiguranță, pe care cel mic nu o poate exprima. Părintele, prin discuția cu medicul dentist pedodont, poate să ofere informații utile, care îl pot ajuta pe cel din urmă să pună diagnosticul de bruxism.

Prin vizita la medicul dentist, pe lângă informațiile foarte importante obținute legat de această tulburare, se pot realiza și reabilitări orale, care sunt necesare copiilor care au dințișorii foarte abrazați și prezintă o sensibilitate exacerbată în cazul consumului de alimente reci, respectiv calde. Sunt rare situațiile în care bruxismul la cei mici poate să genereze o abraziune violentă; de cele mai multe ori această uzură este favorizată de existența unui smalț, foarte vulnerabil, care prezintă deja procese carioase.

Cauzele bruxismului

Cauzele bruxismului la copii sunt variate, astfel că nu poți ști sigur de ce copilul își scrâșnește dinții și își încordează excesiv maxilarele. 

Unii copii își pot macină dinții de sus și de jos atunci când aceștia nu sunt aliniați corect. 

 Alți copii își scrâșnesc dinții pentru a ușura o durere de dinți. 

Deseori, bruxismul este cauzat de factori psihologici – stresul, anxietatea, frustrarea sau mânia. De exemplu, un copil ar putea să-și facă griji cu privire la un test/eveniment la școală, să fie anxios din cauza neînțelegerilor cu alți copii la grădiniță/ școală, la locul de joacă sau să fie afectat de o schimbare în rutina zilnică ori în familie (ceartă cu părinții și frații, divorțul părinților etc.).

  Unii copii care sunt hiperactivi au, de asemenea, bruxism. Și, uneori, copiii cu alte afecțiuni medicale (cum ar fi paralizia cerebrală) sau care iau anumite medicamente pot dezvolta bruxism.

Tratarea Bruxismului

În funcție de cauze, severitate și efecte, medicul dentist îți va prezența o serie de recomandări și/ sau îți va propune o serie de intervenții. 

Recomandările către părinți pot include: evitarea băuturilor carbogazoase pentru a nu agrava eroziunea dentară existentă, introducerea unor tehnici de relaxare pentru cel mic, igiena dentară corectă de dinaintea somnului de noapte.

Atunci când consecințele negative ale bruxismului sunt prezente, medicul dentist poate recomanda, coroane dentare, în funcție de caz – dacă există o cooperare dificilă și pe dințișorii temporari există pierderi de țesut dentar considerabil, atunci se pot aplica materiale folosite în mod curent pentru obturația dinților cariați, care să protejeze suprafețele rămase. De asemenea, se poate opta pentru purtarea unei gutiere pentru a nu agrava uzura dentară și/ sau pentru a relaxa articulația temporo-mandibulară, cu precădere la pacienții mai mari de 6 ani sau pentru un aparat dentar, în cazul în care dinții permanenți nu sunt aliniați corect.

Atunci când cauzele bruxismului sever la copil sunt psihologice, se recomandă să se apeleze la intervenții psihoterapeutice: psihoeducație – terapeutul stă de vorbă cu părinții și educatorii pentru a reduce stimulii anxiogeni; terapeutul aplică tehnici de relaxare musculară dirijată, care au obiectivul de a învăța copilul să își identifice tensiunile musculare și să le elimine, relaxându-se. Cercetările arată că tehnicile din terapia cognitiv-comportamentală diminuează anxietatea copilului cu 65% și astfel se diminuează semnificativ bruxismul.

Atunci când bruxismul este însoțit de sforăit, apnee în somn, probleme de respirație, este bine să consultați medicul O.R.L.

În concluzie, bruxismul la copii poate avea mai multe cauze, astfel că este posibil să fie nevoie să apelezi la mai mulți medici specialiști pentru a le identifica. Vizita la medicul stomatolog pedodont este obligatorie deoarece, chiar dacă sunt cauze de altă natură (psihologice, de ex.), bruxismul sever are drept consecințe deteriorarea smalțului și/ sau măcinarea dinților.  

Va așteptăm la cabinetul stomatologic pentru copii din cadrul Clinicii Swiss Ecodent, pentru o evaluare profesională!

Adresa: Str. Serghei Vasilievici Rahmaninov 2A, sector 2, București, Zona Floreasca.

Telefon programări: 021.9394

Program: Luni – Vineri | 09:00 – 20:00

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

Leave a Reply

Your email address will not be published.