Stomatologia pentru Copii și Inhalosedarea

Want create site? With Free visual composer you can do it easy.

inhalosedare copii stomatologie

Vrei să știi de ce se recurge la inhalosedare în cazul unor copii? Ți s-a recomandat inhalosedarea de către medicul pedodont și vrei să afli mai multe detalii? Prin intermediul acestui articol, vrem să aducem mai multă lumină asupra acestei proceduri. 

De ce se recurge la inhalosedarea copiilor pentru intervenții stomatologice? 

În stomatologia pentru copii, inhalosedarea este indicată în cazul unor proceduri îndelungate sau în cazul care este nevoie de intervenții multiple. Sedarea are scopul de a diminua anxietatea copilului cu fobie față de actul stomatologic și de a îl ajuta pe cel mic să nu mai perceapă disconfortul provocat de afecțiunea care necesită tratament.

Se recurge la inhalosedare atunci când există un nivel minim de cooperare cu cel mic. Totusi copilul trebuie să poată înțelege indicațiile medicului dentist din timpul tratamentului – spre ex:  „te  rog să deschizi gura”, „poți să înghiți, „parchează limba în garaj” = “lasă, te rog, limba jos”.

Inhalosedarea este recomandată mai ales în cazul tratamentelor dentare care necesită anestezie, așa cum se întâmplă în cazul dințisorilor de lapte „încăpățânați” care nu vor să cadă, a cariilor profunde care provoacă durere, a aplicării coroanelor dentare etc.

Avantajul inhalosedării este că poate să scurteze ședințele dentare, prin faptul că ajută copilul să fie mai relaxat, astfel că ședința decurge natural, fără întreruperi suplimentare.

Inhalosedarea poate fi efectuată într-o clinică stomatologică, dacă aceasta are dotările corecte. 

Inhalosedarea poate fi efectuată într-un spital sau într-o clinică de stomatologie. Clinica Stomatologică Swiss Ecodent din București este centru stomatologic cu experiență în intervențiile dentare în inhalosedare. Clinica stomatologică pentru copii Swiss Ecodent este dotată cu aparatură specializată și are o echipă de medici pedodonți implicați.

Întreaga activitate a clinicii este coordonată de Dr. Dr. Dr. Christian Marmandiu, deținătorul unui Dublu Doctorat în Științe Medicale și Masterat în Implantologie, cu activitate de aproape 32 de ani în medicina dentară și o experiență de peste 24 ani în utilizarea sedării profunde în cazul adulților, pentru susținerea actului medical chirurgical în stomatologie.

Care este diferența dintre inhalosedare și anestezie generală?

Inhalosedarea sau sedarea conștientă presupune inhalarea unui amestec de 2 gaze (protoxid de azot și oxigen) prin aplicarea unei măști nazale. Pe toată durata procedurii medicale, copilul va fi  relaxat și conștient. Toate reflexele rămân nealterate, copilul devine calm și cooperant. După finalizarea tratamentului stomatologic, copilului i se administrează doar oxigen pentru câteva minute urmând ca acesta să își revină din starea de sedare conștientă.

Anestezia generală sau sedarea profundă se induce prin administrarea de substanțe narcotice pe cale inhalatorie, intravenoasă sau mixtă, care au efect asupra sistemului nervos central și musculaturii scheletului. Spre deosebire de inhalosedare, copilul sedat nu va fi conștient, nu va simți durere, iar reflexele motrice dispar. Sedarea profundă este asistată de medicul anestezist alături de medicul dentist.

Când nu este recomandată inhalosedarea?

Inhalosedarea nu este recomandată copiilor care au polipi/ vegetații adenoide și la care, din nefericire, respirația nazală a fost înlocuită de cea orală (pe gură). Dacă cel mic nu poate respira corespunzător prin măscuță, atunci există riscul ca sedarea să nu aibă efect.

De asemenea, inhalosedarea nu este recomandată nici în cazul în care nivelul de cooperare nu permite medicului să aplice măcar măscuța – de exemplu, în cazul copiilor sub 3 ani.

Pregătirea pentru inhalosedare

Recomandarea medicului dentist pedodont este ca înainte de ședința în care se va realiza inhalosedarea propriu-zisă, cel mic să fie familiarizat cu procesul. Până la momentul respectiv, medicul pedodont îi va fi explicat celui mic pe înțelesul lui ce înseamnă inhalosedarea, arătându-i măscuța, cum se respiră etc., cu cel puțin o ședință înainte de cea în care se va realiza inhalosedarea. Părinții sunt rugați ca acasă să continue povestea cu măscuța, astfel încât cel mic să știe la ce să se aștepte.

Este bine ca cei mici să fie odihniți înainte de inhalosedare, astfel încât totul să decurgă cât mai natural, fără alți factori care pot perturba programarea, precum: oboseală, frică, plictiseală etc..

Cum să îi explici copilului intervenția stomatologică în inhalosedare

Este important să fii sincer cu copilul tău. Copiii care înțeleg ce se întâmplă vor avea o experiență pozitivă și mai multă încredere atât în medic, cât și în faptul că acțiunea este spre binele lui. Cu toate acestea, ține cont de vârsta și nivelul maturității copilului tău. Este  indicat să folosim cuvinte pe care copilul le poate înțelege, precum „vei adormi și nu vei simți nimic” în loc de „vei fi sedat”. 

Dacă devine îngrijorat atunci când îi vorbești despre cum va fi sedarea, explică-i că este normal să se sperie și subliniază că echipa medicală se va asigura că se va simți confortabil. În plus, reamintește-i că tu vei fi alături de el tot timpul.  

Este bine ca înainte de intervenția stomatologică în inhalosedare, copilul să fie deja familiarizat cu echipa și cu mediul clinic. 

Recomandări post-procedură

 Recomandările depind de tipul tratamentului efectuat sub inhalosedare. Spre exemplu, dacă se efectuează anestezii locale (în dreptul dintelui care trebuie tratat), atunci cel mic poate mânca doar după ce dispare efectul anestezicului. Apoi, în funcție de tipul materialului folosit pentru refacerea dintelui – dacă se folosește compozit (material care se întărește prin folosirea unui lămpi speciale), atunci cel mic poate să mănânce aproape imediat. 

Copilul poate să fie ușor obosit/ amețit după ce își revine din inhalosedare, de aceea este recomandat să mai rămână în clinică pentru o scurtă perioadă de timp post-inhalosedare.

 

Când alte soluții dau greș, utilizarea inhalosedării pentru realizarea intervențiilor stomatologice este necesară pentru a asigura calitatea vieții copilului și a nu-i pune în pericol sănătatea generală. 

Pentru mai multe informații despre inhalosedarea în stomatologia pentru copii, programează o consultație la Clinica de Stomatologie Swiss Ecodent:

Adresa: Str. Serghei Vasilievici Rahmaninov 2A, sector 2, București, Zona Floreasca.

Telefon programări: (+4)021.9394

Program: L-V;  09:00 – 20:00.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

Leave a Reply

Your email address will not be published.