Ortodontie Pediatrica

Home / Ortodontie Pediatrica
Want create site? With Free visual composer you can do it easy.

Ortodontie Pediatrica

TRATAMENT ORTODONTIC COPII

Ortodontia este o specializare in cadrul medicinei dentare care se ocupa cu tratamentul muscaturii incorecte (malocluzie dentara), atat la copii, cat si la adulti. Micii pacienti pot fi ajutati de catre medicul ortodont in vederea corectarii unor dinti inghesuiti, incisivi superiori excesiv inclinati sau a unor probleme de crestere a maxilarelor. Aceste modificari apar din cauza pierderii precoce a dintilor de lapte, din cauza cariilor netratate, accidentelor, obiceiurilor vicioase precum suptul degetului sau sunt mosteniri genetice.

De ce ii trebuie copilului tau tratament ortodontic?

Tratamentul ortodontic  ofera tot ce este mai bun si frumos pentru dantura copilului dumneavoastra, imbunatatind armonia cavitatii bucale, precum si a maxilarului si mandibulei. Prin obtinerea unei muscaturi corecte, alimentele vor fi mestecate mult mai confortabil, iar întretinerea danturii si a gingiilor se va efectua mult mai usor.

Acestea vor conduce la un imens beneficiu pentru zambetul copilului dumneavoastra

Beneficiile tratamentului ortodontic sunt urmatoarele:

 • Reasezarea dintilor inghesuiti
 • Inchiderea spatiilor mari dintre dinti
 • Alinierea arcului dentar superior si inferior
 • Corectarea muscaturii
 • Reducerea unor posibile deteriorari la dintii iesiti în afara
 • Imbunatatirea esteticii
 • Pregatirea pentru un tratament dentar avansat, cum ar fi coroane, punti sau implanturi dentare
 • Pozitionarea corecta a dintilor care nu pot sa erupa corect.

Tratamentele de ortodontie sunt recomandate in general de catre medicul dentist generalist, care va solicita consult de specialitate la medicul ortodont.

Exista si situatii in care pacientii solicita tratament ortodontic, fara a mai solicita un consult dentar la un medic generalist, cele mai obisnuite fiind:

 • Dintii din fata iesiti în afara
 • Aglomerarea dintilor – situatie datorata unei os ingust, care nu permite suficient spatiu pentru dezvoltarea normala a danturii
 • Situatia opusa – este o dantura cu spatii semnificative între dinti
 • Asimetria intre mandibula si maxilar
 • Muscatura adanca – apare atunci cand dintii superiori acopera prea mult dintii inferiori
 • Muscatura inversa – apare atunci cand dintii superiori musca în spatele dintilor inferiori.

La ce varsta poate incepe tratamentul ortodontic?

Fiecare caz este tratat individual. Pentru a determina daca un pacient necesita sau nu tratament ortodontic, este important sa ajungeti pentru consultatie la medicul ortodont.

Majoritatea copiilor incep tratamentul ortodontic la varste cuprinse intre 12-13 ani, odata cu finalizarea danturii permanente.

In anumite situatii, este recomandat pentru copii sa primeasca o evaluare a stadiului clinic din partea medicului ortodont, in intervalul de varsta 7-9 ani, astfel incat un posibil tratament ortodontic sa inceapa de la o varsta cat mai frageda.

Insa varsta nu reprezinta o bariera pentru inceperea unui tratament ortodontic si, de aceea, inclusiv adolescentii si persoanele adulte pot incepe sa poarte aparat dentar, singura conditie fiind ca starea de sanatate a cavitatii orale sa permita acest tratament.

Prima vizita la Medicul Ortodont pentru Copii

Medicul ortodont va examina cavitatea bucala, pentru a identifica stadiul clinic si este posibil sa va indice efectuarea unor radiografii specifice si a unor fotografii, daca este cazul. Ulterior obtinerii tuturor informatiilor de la consult si a radiografiilor, medicul ortodont va discuta cu dumneavoastra si cu copilul despre posibilitatile de efectuare a tratamentului si veti decide impreuna despre continuarea tratamentului.

Odata inceput tratamentul, medicul ortodont va explica la fiecare sedinta stadiul curent si va comunica în ce va consta urmatoarea vizita.

In ce consta efectiv tratamentul ortodontic la copii?

Decizia de a propune un anumit tip de tratament ortodontic copilului/adolescentului depinde in mare masura de aspectul care trebuie corectat, astfel încat medicul ortodont va putea opta pentru cea mai potrivita varianta doar pe baza unei evaluari detaliate a situatiei curente. Fiecare etapa a tratamentului este particularizata pentru nevoile fiecarui pacient.

In anumite situatii, pentru a obtine cea mai buna estetica si un rezultat pe termen lung, este posibil sa fie indicate extractii ale anumitor dinti sau operatii restaurative (obturatii, coroane, punti, implanturi), ca parte integrata a planului de tratament.

IMPORTANT! Orice afirmatie potrivit careia un tratament ortodontic poate fi finalizat fara extractii, in special in lipsa unei evaluari complete, trebuie privita cu considerabila atentie.

Uneori este necesara aplicarea unui aparat ortodontic.

Unele dintre cele mai uzuale aparate dentare pentru copii sunt:

 • Aparate dentare de tip Headgear: aplica presiune asupra dintilor superiori si mandibulei pentru a ghida directia de crestere a maxilarului si eruptia dentara.
 • Aparate dentare functionale fixe: cimentate pe dintii superiori si inferiori, contribuind la corectarea protruziei severe a dintilor superiori.
 • Aparate dentare functionale mobile: mentin mandibula intr-o pozitie anterioara si ghideaza eruptia dintilor intr-o ocluzie mai favorabila.
 • Aparate dentare pentru expansiunea palatala: pentru corectarea ocluziei inverse.

Aparatul dentar fix pentru copii poate fi realizat din mai multe tipuri de materiale: metal, ceramica, safir.

In functie de locul unde se plaseaza bracketii, aparatele dentare fixe pentru copii pot fi:

 • Externe sau vestibulare (bracketii metalici sau ceramici se plaseaza pe exteriorul danturii)
 • Invizibile sau linguale (bracketii se pozitioneaza pe interiorul danturii).

Cat timp dureaza un tratament ortodontic?

Indreptarea simpla a dintilor poate se poate finaliza in aproximativ 6 luni, cu precadere in situatia in care tratamentul a fost aplicat numai dintilor frontali. Acesta este insa un tratament relativ scurt care produce modificari limitate si care nu reprezinta intotdeauna o solutie pe termen lung, deoarece timpul scurt nu permite deplasarea dintelui, impreuna cu radacinile, in pozitia corecta.

Adeseori, timpul potrivit necesar pentru reasezarea dintilor in armonie cu intreaga cavitate bucala este de 1-2 ani. Tratamentul ortodontic pediatric poate fi mai indelungat, in situatia cazurilor mai dificile.

Pe parcusul tratamentului, exista posibilitatea sa va confruntati cu un grad de disconfort constand in dureri, sensibilitate la muscatura, pentru dintii aflati in tratament ortodontic atunci cand dintii incep sa migreze pentru a se aseza in pozitia corecta. Acest disconfort se poate diminua rapid si poate disparea in cateva zile, pâna la o saptamâna. Trebuie subliniat faptul ca gradul si durata disconfortului variaza diferit la fiecare persoana in parte.

Este deosebit de important sa mentineti legatura cu medicul ortodont si sa efectuati vizite regulate, inclusiv pe perioada de desfasurare a tratamentului ortodontic.

Cauti un medic ortodont bun pentru copilul tau?

Dr. Tara Tataru – medicul dentist ortodont, care se ocupa cu ingrijirea danturii copiilor care vin in vizita la Clinica Swiss Ecodent Bucuresti, are o experienta de 8 ani in ortodontie pediatrica.

Datorita medicului ortodont pediatric Tara Tataru, zeci de copii si adolescenti s-au bucurat de un zambet mai frumos!

Preocupata de perfectionarea activitatii pe care o desfasoara, participa la numeroase congrese nationale si internationale din domeniul stomatologiei.

In viziunea noastra un medic ortodont bun pentru copii se caracterizeaza prin: nivel ridicat de profesionalism si precizie, dedicare, rabdare, cunoasterea psihologiei copilului.

Un medic ortodont bun este sprijinit de aparatura dentara moderna si ultraperformanta si de o echipa multidisciplinara care lucreaza impreuna pentru binele pacientului.

Cabinetul stomatologic pentru copii face parte din cadrul Clinicii Stomatologice Swiss Ecodent Bucuresti.

Va asteptam la Swiss Ecodent:

Adresa: Str. Serghei Vasilievici Rahmaninov 2A, sector 2, Bucuresti, Zona Floreasca.

Telefon programari: (+4)021.9394

Program: L-V;  09:00 – 20:00.

Intreaba specialistul


Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.